Popis
Sušená mrkev se používá k ochucení krmené dávky, ke zvýšení vizuální atraktivnosti a jako zdroj beta karotenu. Beta karoten je přeměňován na vitamin A, který je důležitý pro zdraví zraku, imunitu a reprodukční zdraví koní.
Čerstvá pastva obvykle dodává dostatečné množství vitamínu A, a tak koně pasoucí se na zelené pastvě mívají dostatek vitaminu A. Koně mají schopnost ukládat si vitamin A v játrech, proto mohou po skončení pastevní sezóny přečkat se zásobami do jara.
Nedostatek vitaminu A mohou mít koně pasoucí se v suchých oblastech a koně krmení pouze senem, protože obsah vitaminu A výrazně klesá při sušení.
Zásobení organismu vitaminem A lze zlepšit přidáváním mrkve, spiruliny či vitamíno-minerálního doplňku.
Obsah v 1 kg sušené mrkve:
- bílkoviny: 8%
- tuk: 1,5%
- cukry: 30-55%
- vápník: 3,3 g; fosfor: 2,8 g; draslík: 25 g
Dávkování:
- jako zdroj vitaminu A: 150 – 300 g/denně
- jako zchutňovadlo: 30-50 g na 1 kg müsli
Dávku nad 100 g je vhodné předem namočit z důvodu bobtnání.